Forårstur til Hamborg

Hamborg er en pulserende by beliggende i det nordlige Tyskland ved floden Elbens udmunding i Nordsøen. Det er landets næststørste by og betragtes som en af Europas mest livlige og kosmopolitiske destinationer.

Hamborg er kendt for sin rige historie som en vigtig havneby og handelscentrum. Byens havn, der er en af verdens største havne, har været afgørende for Hamborgs økonomiske succes gennem århundreder. Her findes en spændende blanding af moderne arkitektur og historiske bygninger, der giver en unik atmosfære.

Byens havn

Hamborg Rådhus

Byens centrum præges af kanaler og vandområder og er hjemsted for smukke historiske bygninger som det pragtfulde rådhus og St. Michaelis Kirke, også kendt som “Michel”. Hamborg tilbyder også et bredt udvalg af museer, kunstgallerier, teatre og koncertsale, hvilket gør det til en kulturelt rig destination.

Hamborg U-bahn
Rulletrappen i Elbphilharmonie Hamburg

De Sydfynske Alper

Svanninge Bakker er sammen med Svanninge Bjerge og Sollerup Skov det største sammenhængende skov- og naturområde på Fyn.

Højdedragene i Svanninge Bakker er dækket af overdrev – en naturtype, som er i stærk tilbagegang i hele Europa.

Overdrev har typisk har været brugt til græsning. På overdrev gror mange forskellige græsser og urter, og mange dyrearter trives her. I Svanninge Bakker er det åbne overdrev med masser af plante- og dyrearter begyndt at vende tilbage, efter at træerne er fældet.

Hestebakken er en skråning, som vender mod syd. Den har altid været afgræsset og aldrig hverken pløjet, sprøjtet eller gødsket. Derfor er overdrevet her særligt rigt på arter. På Hestebakken vokser mere end 125 arter af græsser og urter foruden laver, mosser og svampe.

Alle fem danske krybdyrarter – markfirben, alm. firben, stålorm, snog og hugorm – lever på Hestebakken.

Kilde: Naturstyrelsen.dk


De åbne, storslåede landskaber var et yndet motiv for guldalderens malere. Her blev “Aftenleg i Svanninge Bakker” af Syberg.

Drama i elefantgræsset

En søndag midt i februar ser jeg pludselig en fugl ligge i bedet ved elefantgræsset. Vingerne er spredt ud og den ligger helt stille – har Monty været på spil eller er det katten?

Pludselig bevæger den sig! Det er en spurvehøg. Jeg er straks klar over hvad der sker, den har taget en af vores spurve, som daglig kommer i haven for at spise.

SONY DSC

Spurven, som jeg endnu ikke kan se, har forsøgt at gemme sig i elefantgræsset. Spurvehøgen forsøger at få den ud derfra og umiddelbart ser det ud til den har i klo i den stakkels spurv.

SONY DSC

Til sidste lykkedes det spurvehøgen at få spurven, som jeg når at se som en skovspurv, fri af græsset og få taget livet af den.

Inden den letter fra haven, kigger spurvehøgen dog triumferende på mig!

Jeg tænker – ok du skal jo også have mad og haven er fuld af skovspurve, god appetit 🙂

SONY DSC

CPH Garden 2017

CPH Garden 2017

CPH Garden – en hyldest til haveglæden” – med de ord har Haveselskabet med inspiration fra det engelske, lavet Danmarks første store haveudstilling.

Jeg har været så heldig, at vinde 2 VIP billetter til åbningsdagen, så her til eftermiddag gik turen til Valbyparken.

Her er et par billeder fra eftermiddagens oplevelser.

 

Årets vinder af guld blev “Dream a little dream”

Showhave: “Dream a little dream”

Et par billeder af de øvrige showhaver

Showhave: “Vild og vidunderlig urban oase”

Showhave: “New Nordic Nature”

Showhave: “Mellem himmel og hav”

Showhave: “Seernes drømmehave”

 

 

Showhaven “Den blomstrende have” har lavet dette flotte insekthotel

Showhave: “Den blomstrende have”

En skøn eftermiddag. Siger tak for billetterne til “By Helle Nørby

Tysk kvalitet


2016-06-25 05.23.32-4

Lige fra vi startede drømmen om et nyt drivhus, var vi helt sikker på det skulle være med murstens-gulv. Mens vi har samlet inspiration, har vi set forskellige spændende løsninger og farver.

PK15klinker

MurKlinkerDet var dog først da vi var i den endelig fase, hvor drivhuset skulle bestilles, at vi faldt over nogle fede tyske klinker hos Klinker Outdoor.

De er ca 50% længere end normale mursten, hvilket vi synes giver et flot udtryk.

Et bjerg af grus

Klinkerne blev leveret onsdag og fredag eftermiddag var det tid til grus. Igen benyttede de muligheden for at smide det ind over hækken

Grus1Grus2

Det bliver til noget af et bjerg, må håbe mængden er korrekt, så det ikke manuelt skal køres væk – vi var “heldige” 😉

Grus3

Grus4

9 tons beton i haven

IMG_2846

Nu er det blevet tid til at få lavet en solid sokkel til drivhuset. Materialer til sokkel bliver sat ind over hækken, så det er heldigt det store grantræ er blevet fjernet.

De 9 tons beton der skal bruges til sokkel-bund, bliver også leveret ind over hækken, direkte fra betonkanonen – godt det ikke skal bæres ind manuelt 🙂

Efter renden er fyldt med beton, sættes første sokkelsten.
2016-06-09 06.20.53Nu begynder huset at tage form med hele sokkel på plads – vi glæder os mere og mere.

2016-06-16 21.42.46

Har lige fået bekræftet at klinkerne til gulvet er på vej – pyh det bliver svært at vente på at glashuset kommer ultimo juli…

Hul i jorden

Efter et par weekender og aftener i ugen imellem blev bedet ryddet og fliserne på den gamle terrasse fjernet. Selvfølgelig lige da vi havde hedebølge i Danmark 🙂

En del stauder blev sat til side, så vi senere kan bruge dem i bedet som bliver bag drivhuset. Andre  blev givet bort til venner og naboer.

IMG_2828Så kom dagen hvor entreprenøren rykkede ind. Den første dag gik med at lægge køreplader ud, så de kan komme ind i haven med deres maskine. Efterfølgende gik de igang med at få sat huset af efter arbejdstegningerne fra Pavillon Danmark.

IMG_2803

Udgravning til sokkel

Dagen efter kørte de deres lille gravemaskine ind i haven og gik i gang med hullet i jorden. Trods de havde valgt den mindste model, var pladsen trang og de måtte grave lidt i hånden.

IMG_2810Sokkelrende blev lavet og muldlaget på gulvet fjernet – en del mere jord end jeg lige havde troet :-/

Men noget skal lægges tilbage og resten bruges i bedet bag drivhuset samt en ny klokkehøj til Anne Mette.

IMG_2812

IMG_2821

Tidlig julegave

Årets første julegave

Efter vi i flere år har overvejet: hvor, hvilket og hvordan, har vi den 24. maj givet hinanden årets første julegave: et drivhus.

Placering er besluttet, skal erstatte vores gamle pergola. Både fordi den på ingen måde er en skønhed i haven, men også fordi man herfra har det flotteste view over haven og kan nyde solnedgangen på en kølig sommeraften.

Pergola

Helios

Efter mange overvejelser, besøg på forskellige udstillinger og i privat haver, læsning af diverse anmeldelser, har vi besluttet os for et Helios drivhus fra Pavillon Danmark.

24. maj bestilte vi drivhuset, men da vi er gået ind i høj sæsonen, betyder det desværre der er ca. 10 ugers leveringstid 🙁
Men omvendt giver det vores entreprenør tid til at få lave bunden og gulv til drivhuset – mere om det senere.

Forberedelser

Før bestillingen af drivhuset er der gjort diverse forberedelser. Inden vi endelig besluttede placering, har vi fået tjekket byggeregulativer, servituter og byggelinier.

Desuden har det været nødvendigt at fjerne noget af “skoven”. Den store hvidtjørn måtte indskrænkes lidt og så var det tid til at komme af med det store grantræ ved gavlen.

Grantræet var stort, men desværre ikke længere så flot – er gået ud i toppen. Fjernelse af træet vil også give os mere have, der kan bruges til andet end skyggeplanter, og det bliver der behov for nu drivhuset kommer 🙂

2016-05-17 21.12.43

Da træet var temmelig stor og stod meget tæt på huset, valgte vi at få hjælp til at pille det ned. De lokale træfældere: Skoventreprenøren blev valgt til opgaven, og det var en ren fornøjelse.
Træet blev taget ned i stykker, først alle grene og derefter stammen bid for bid. De lavede også beskæringen af hvidtjørnen og da de var færdige kunne man ikke se de havde været der – bort set fra at træet var væk 🙂 Ingen beskadigede planter omkring stedet og ingen savsmuld – super flot arbejde.

2016-05-18 08.26.03

Stig gør klar til at fjerne sidste bid. Vi har valgt at beholde ca 2m af stammen, til fuglehus og til en klatrehortensia.